Головна » 2016 » Січень » 8 » Мозок видатного математика виявився мозком іншого вченого
23:13
Мозок видатного математика виявився мозком іншого вченого

Німецькі неврологи випадково виявили, що мозок видатного математика Карла Гаусса протягом 150 років зберігався в посудині, на якій було вказано ім'я іншої людини.

Такого висновку дійшла Ренате Швайцер з Інституту біофізичної хімії Макса Планка в Геттінгені, зазначено на сайті установи. Результати тесту надруковані у профільному журналі Brain.

Мозок математика, як виявила Швайцер, перебував у колбі, підписаній Конрад Хайнріх Фукс (ConradHeinrichFuchs) - за іменем померлого в один рік з Гауссом лікаря і засновника патологоанатомічної колекції університету Геттінгена, де і зберігався зразок. Мозок Фукса, як виявилося, весь цей час зберігався в посудині з ім'ям Гаусса.

Знайти помилку вдалося під час дослідження унікальних властивостей, які раніше приписувалися мозку Гаусса. Швайцер побачила рідкісне переривання центральної борозни на знімках магнітно-резонансної томографії, зроблених у 1998 році, а раніше вважали, що з мозку Гаусса.

Оскільки подібне відхилення, яке зустрічається менш ніж у 1% всіх людей, іноді впливає на рухові і чутливі функції, Швайцер вирішила проаналізувати мозок Гаусса більш докладно. Для подальшого вивчення невролог звернулася до записів анатома Рудольфа Вагнера, який досліджував мозок у 1860 році - через п'ять років після смерті математика.

На літографіях Вагнера мозок Гаусса не містив ніяких видимих ​​відхилень. Переривання центральної борозни, разом з тим, виявилося в знімках мозку Фукса, зроблених у1862 році. «За наявними даними, маркування мізків переплутали незабаром після обстеження Вагнера, коли їх знову діставали для вимірювання поверхні кори», - пояснила Швайцер.

Вчені при цьому вказали, що виявлена ​​помилка ніяк не вплинула на більш ранні дослідження мозку Гаусса. У всіх попередніх працях мозок математика описували як стандартний і нічим не видатний. Справжній мозок Гаусса також відповідає цим критеріям і практично не відрізняється за вагою та розміром.

Додамо, що Карл Фрідріх Гаус народився в 1777 році і більшу частину свого життя провів у Геттінгені. Він працював над фундаментальними дослідженнями в алгебрі, геометрії і математичному аналізі. На честь Гаусса була названа одиниця вимірювання магнітної індукції в системі СГС, яка передувала нинішній системі СІ.

Нагадаємо, в лютому нинішнього року британські вчені змогли об'єднати силу думки двох осіб.

ТЕГИ: МЕДИЦИНА,  МОЗГ,  МАТЕМАТИКА,  ВРАЧИ

 

 

http://ua.korrespondent.net

Переглядів: 422 | Додав: друг | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar